Kopi Luwak – erikoiskahvi sieltä erikoisemmasta päästä

Kopi Luwak on kahvi, joka varmasti jakaa mielipiteitä. Jopa monen kissanystävän kulmakarvat nousevat hämmästyksestä heidän kuullessaan, että tämän kahvin valmistamiseen käytetyt kahvipavut on kerätty sivettikissan ulosteista, eli ne ovat kulkeutuneet läpi kissan ruonsulatuskanavan. Ajatus kissankakkakahvista saattaa tuntua epämiellyttävältä, mutta ilmeisesti kopi luwak maistuu tietyissä piireissä, sillä tämä kahvilaatu lukeutuu maailman kalleimpien joukkoon. Kerromme ensimmäiseksi, kuinka tätä mielenkiintoista erikoiskahvia tuotetaan ja valmistetaan. Tämän jälkeen kerromme kahvin mielenkiintoisesta aromista, minkä jälkeen paljastamme, kuinka paljon tämän erikoiskahvin kokeilemisesta joutuu pulittamaan. Lopuksi kerromme kahvin tuotantotavan saamasta kritiikistä, joka nostaa eläinystävän niskakarvat pystyyn.

Kuinka kopi luwakia tuotetaan?

Nykyisin tätä erikoista kahvia tuotetaan häkkitarhoissa. Eräiden arvioiden mukaan vuosittainen tuotantomäärä on yli 50 000 kg. Tarhatuotannon lisäksi kahvipapuja kerätään myös villien sivettikissojen ulosteista. Tällä tavoin kerättyjen papujen vuosittainen tuotantomäärä on 250–500 kiloa.

Kopi luwakin valmistus

Kahvin valmistus alkaa siitä, että musanki eli sivettikissarotu, nauttii kahvinmarjoja. Se syö näitä marjoja, vaikkei voikaan sulattaa marjoissa olevia papuja. Nämä kovat pavut kulkeutuvat läpi kissan ruoansulatuselimistön ja tulevat lopulta ulos kissan ulosteen mukana. Pavut ovat ulosteessa selvästi näkyvillä, joten ne on helppo noukkia erikseen. Poimimisen jälkeen pavut joutuvat pesuun, minkä jälkeen ne myydään. Ennen kuin kopi luwak -kahvijuomaa päästään valmistamaan, tulee pavut vielä paahtaa sekä jauhaa.

Millainen aromi kopi luwak -kahvissa on?

Kahvissa on omalaatuinen ja ainutlaatuinen aromi, joka on aiheutunut siitä, että pavut ovat kulkeneet läpi kissan suoliston. Sivettikissan ruoansulatusentsyymit ja vatsahapot ovat vaikuttaneet papujen aromiin, jossa on vivahduksia karamellin tai suklaan mausta.

Kopi luwak -kahvin hinta

Kuten edellä jo todettiinkin, on kyseessä eräs maailman kalleimmista kahvilaaduista. Erikoinen valmistustapa vaikuttaa papujen kalliiseen kilohintaan, joka on noin 30 €/100 g. Yksi kuppi kopi luwak -pavuista valmistettua espressoa saattaa maksaa jopa 50 £. Suomessa kahvin hinta vuonna 2012 oli noin 300 €/kg.

Miksi kopi luwak -kahvia on kritisoitu?

Kopi luwak -kahvi on saanut osakseen myös krittiikkiä. PETA:n vuonna 2013 julkaiseman tutkimuksen mukaan sivettikissoja kohdellaan kahvintuotantotarhoilla huonosti. Niillä ei ole riittävästi liikkumatilaa, minkä lisäksi ne olivat tutkimuksen mukaan aliravittuja. Kobi luwak -kahvi ei välttämättä olekaan eläinrakkaan kissaihmisen ykköskahvivalinta.