Miten minusta voi tulla loistava barista?

On eittämättä selvää, että baristalla on suuri merkitys kahvilan menestykselle ja moni haaveileekin voivansa kehittyä loistavaksi baristaksi. Kuinka tämä tapahtuu? Nappaa tästä artikkelista parhaat vinkit talteen!

Aloita peruskurssilta

Baristaksi kehittymisen voi aloittaa peruskurssilta, kuten Barista Basics -kurssilta, joka voi avata ovet loistavaksi baristaksi kehittymisessä. Peruskurssilla pääset keskittymään baristan työn perusteisiin, joita ei koskaan tulisi aliarvioida. Kun osaat perusteet hyvin, voit alkaa opetella niitä taitoja, jotka tekevät sinusta loistavan baristan. Perustaitoihin kuuluvat esimerkiksi espressomyllyn säätö, espressopohjaisten juomien valmistaminen sekä maidon vaahdottaminen. On tärkeää, että barista tunnistaa laadukkaan espresson ja tietää, millaisia asioita tällaisen espresson valmistamisessa on otettava huomioon. Käytännön työ korostuu baristan työssä, mutta hänen on myös tärkeää tietää, kuinka kahvipapu matkaa asiakkaan kuppiin ja muita kahviin liittyviä faktatietoja.

Kun perustaidot sujuvat, jatka itsesi kehittämistä

Kun olet oppinut baristan työssä vaadittavat perustaidot ja kun ne alkavat sujua lähes automaattisesti, älä suostu jämähtämään tähän osaamistasoon, vaan jatka itsesi sekä taitojesi kehittämistä jatkuvasti. Varmista, että ammattitaitosi vastaa nykyvaatimuksia ja että tiedät mitä kahvin ja kahviloiden saralla milloinkin tapahtuu. Seuraa alan uutisointia ja suhtaudu innokkaasti alalla tapahtuviin muutoksiin.

Harjoittele uusien kahvien tekemistä ja kiinnitä huomiota tarjoamiesi annosten visuaaliseen ilmeeseen. Harjoittele esimerkiksi upeiden maitovaahtokuvioiden luomista asiakkaidesi kahviannosten pinnalle ja huomaat pian, että tämä pieni ele saa asiakkaasi haltioitumaan. Asiakkaan persoonaan sopiva kahvikuvio ilahduttaa silloinkin, kun ulkona raivoaa syysmyrsky.

Kehitä itseäsi myös asiakaspalvelijana. Opi kohtaamaan asiakkaat yksilöinä ja suhtaudu jokaiseen asiakaskohtaamiseen sen vaatimalla vakavuudella. Baristan työssä seisotaan paljon, joten huolehdi siitä, että kuntosi riittää tähän työhön. Vaikka työ saattaa vaikuttaa kevyeltä, ei jatkuva seisominen sitä suinkaan ole, eikä oma väsymys saisi asiakaspalvelutyössä näkyä eikä sitä saisi purkaa asiakkaisiin.

Barista voi työskennellä myös paahtajana, mikä on mielenkiintoinen ammatinvalinta. Lisäksi se on hyvä vaihtoehto, jos perinteinen kahvilassa tapahtuva baristan työ alkaa tuntua puuduttavalta. Paahtajan työ voi tuoda omaan baristan työhön mukavaa vaihtelua ja mielenkiintoista lisää. Samalla se voi inspiroida sinua kehittämään omia taitojasi edelleen.